Ταξίδι γεύσεων με πιάτο την Ευρώπη

Ταξίδι γεύσεων με πιάτο την Ευρώπη

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι και είναι κάτι στο οποίο όλοι οι λαοί θα συμφωνήσουν. Γι’ αυτό σας κάνουμε ένα ταξίδι γεύσεων στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέσα σε ένα πιάτο.

 

Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου πως βρίσκεσαι σε ένα τραπέζι με φαγητά από όλη την Ευρώπη. Ποια κουζίνα θα δοκίμαζες πρώτη; Την ισπανική, βρετανική, ρωσική, ιταλική ή σουηδική; Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε χώρα έχει τις δικιές της γεύσεις, περίεργες ή μη. Στο χέρι σου είναι να τις δοκιμάσεις.


Ένα ταξίδι γεύσεων στις νοστιμιές της ανατολής

 

Η ανατολική ευρωπαϊκή κουζίνα έχει φαγητά της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, και φυσικά της Ρωσίας. Ο διατροφικός δείκτης αυτών των χωρών, ειδικά στα παραδοσιακά τους φαγητά είναι πολύ υψηλός σε χοληστερόλη, λίπος και νάτριο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα φαγητά τους δεν είναι νόστιμα. Το αντίθετο μάλιστα.


Υψηλές σε πρωτεΐνη οι βόρειες λιχουδιές.

Η βόρεια ευρωπαϊκή κουζίνα έχει πιάτα της Αγγλίας, Δανίας, Εσθονίας, Φιλανδίας, Γροιλανδίας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας, Λιθουανίας, Νορβηγίας και  Σουηδίας. Αυτές οι χώρες έχουν ως κύριο συστατικό τους το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Τα πιάτα τους συνοδεύονται από μικρά πιάτα λαχανικών και άμυλο.  Η παραδοσιακή τους διατροφή είναι υψηλή σε πρωτεΐνες κυρίως από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ, παράλληλα, είναι χαμηλή σε  δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.


Λεπτεπίλεπτες γεύσεις βγαλμένες από παραμύθι.

Η δυτική Ευρώπη περιέχει στην κουζίνα της την Ολλανδία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Όλες αυτές οι κουζίνες επηρεάζονται από τις γειτονικές τους χώρες πέρα από τη γαλλική που επηρεάζεται από όλον τον κόσμο. Κυριολεκτικά, στη Γαλλία θα βρεις να φας τα πάντα αλλά σε γκουρμέ στυλ. Με λίγα λόγια μη νομίζεις ότι θα χορτάσεις, δεν φημίζονται και για τις ιδιαίτερα μεγάλες μερίδες τους. Πατάτες, κρέας αλλά και σοκολάτα, είναι τα τρία συστατικά που χαρακτηρίζουν την δυτική κουζίνα.


Ο παράδεισος στα μεσογειακά εδέσματα

Η μεσογειακή διατροφή περιέχει την βουλγάρικη, κροατική, αλβανική, κυπριακή, σκοπιανή, πορτογαλική, σέρβικη, ρομανική, σλοβάκικη, ισπανική, τουρκική και ελληνική κουζίνα. Λόγο του κλίματος αυτών των χωρών, είναι πλούσιες σε ελαιόλαδο, θαλασσινά, λαχανικά αλλά και αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας. Οι γεύσεις μπορεί να ταιριάζουν μεταξύ τους αλλά ο τρόπος μαγειρέματος κάθε χώρας είναι τελείως διαφορετικός. Φυσικά αυτές οι χώρες είναι γνωστές και για τα φρούτα τους και πιο πολύ για το σταφύλι όπου μας δίνει υπέροχο κρασί.


Η Ευρώπη με ένα μαχαιροπίρουνο στο χέρι

Η ευρωπαϊκή κουζίνα είναι ένα ταξίδι γεύσεων όχι μόνο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αλλά και στο κέντρο της.

Κεντρική ευρωπαϊκή νοστιμιά

Η κεντρική Ευρώπη έχει πιάτα από την αυστριακή, τσέχικη, γερμανική, ουγγρική, πολωνική, σλοβάκικη και σουηδική κουζίνα. Οι διατροφικές συνήθειες αυτών των χωρών έχουν επηρεαστεί από το κλίμα της περιοχής. Για παράδειγμα η γερμανική, πολωνική, αυστριακή και τσέχικη κουζίνα έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι γνωστή η κεντρική ευρωπαϊκή κουζίνα για το κρέας της και το άμυλό της.


Αν λοιπόν αναρωτιέσαι με ποιο κριτήριο θα κλείσεις το επόμενό σου ταξίδι, αυτό μπορεί να είναι το φαγητό. Κλείσε, λοιπόν, αεροπορικά εισιτήρια και φύγε για ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων που μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Προσοχή όμως γιατί το πολύ φαγητό παχαίνει και πολλές είναι οι χώρες με ωραίο αλλά άκρως παχυντικό φαγητό. Αν επίσης ενδιαφέρεσαι να βρείς ξενοδοχεία που τα εστιατόρια τους ειναι βραβευμένα με αστέρια Michelin, διάβασε το άρθρο μας.

Από όλους εμάς καλό ταξίδι, γεμάτο μυρωδιές και εδέσματα.

Παρόμοια άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *